Hestens muskelopbygning gennem træning!!!

Hestens muskelopbygning gennem træning!!!

4. september 2018 Af Birchgaarden

God læsning!!!

Træning
Inden træning af hesten startes skal der tages hensyn til, hvor hesten er i sin udvikling, og hvad den skal uddannes til (distance, dressur, spring…). Hesten skal både være fysisk og psykisk klar. Hos de unge kan man starte med jordarbejde, så hesten kan lære signalerne, uden belastning af rytteren på ryggen. Det tager tid og kan efter arbejde ved hånden kun opnås ved at ride langt og ned, for at opnå løsgjorte, rytmiske og afbalancerede gangarter. Det vil også give både rytter og hest, mulighed for at lære hindanen, inden rytteren sætter sig op.

Rygmusklerne, der er de dybe rygmuskler, som har en tendens til at være mindre, griber ind i hinanden og er forbundet til en eller to hvirvler i en lang fortløbende kæde, for at stabilisere dem og sikre holdning.
Bugmusklerne, som er med til at støtte indvoldene, men som udover det, også stabilisere, løfter og bøjer ryggen. De løfter ryggen f.eks. i skridtes svævefase. De har også et ekstra muskellag understøttet af lange flader af bindevæv.5
Øvelser til styrkning af hestens ryg:
Af nedenstående øvelser har jeg gjort erfaring med, at disse styrker hestens ryg:
Sørge altid for at hesten er løsgjort inden du starter med at samle den. At en hest er løsgjort betyder, at hesten kan lave sine dressurøvelser korrekt udført med stor smidighed og hesten er villig og lydig til at lave sine øvelser i dressur. Derudover betyder det, at hesten er smidig og let i sine bevægelser, kan lave flydende overgange og er løs i sin krop.
Tilbagetrædninger, er at hesten bruger dens rygmuskler, i det øjeblik at den træder et skridt tilbage når den går til biddet, og at man derefter straks rider frem igen. Man skal huske altid at være eftergivende på tøjlen.
Arbejde med lang og sænket hals, er godt, mens den stadig har bagparten godt inde under sig, da rygmusklerne bliver strakt ud. Rygmusklerne bliver grundigt hvælvet, når hesten træder godt ind under sig med bagbenene, hvor at både nakke og hals er strakt ud, da brysthvirvlerne peger fremad, mens at lændehvirvlerne peger bagud.                                                                                      Gymnastikspring, er bedst hvor hesten er løs og uden rytter. Det er rigtig godt for hestens ryg at springe over en lille serie lave bomspring(cavalettis), på ca. 3 til 4 stykker. Fordi det er godt for hestens ryg, er at den er nødt til at hvælve og løfte ryggen over hvert spring. Kan øge hestens skridtlængde og styrker mavemusklerne, som igen er med til at løfte ryggen.
Træning fra jorden, er en god øvelse for heste med dårlig ryg, da det giver lidt afveksling fra at være med rytter. Hvis man ikke kan få hesten til at arbejde med den rette holdning og gå roligt og afslappet, skal man ikke kaste sig ud i træning fra jorden. I så fald kan der opbygges flere spændinger i ryggen end man slipper af med.
Overgange og temposkift, styrker bagparten og øger dermed hestens bæring.
Rid inden for hovslaget/slangebuer. Flytter skulderen ind på plads og er med til at lige-
udrette hesten. Start med 3 buer, og øg antallet gradvist
Schenkelvigning, lærer hesten at vige for schenklen (rytterens ben), er løsgørende og er med til at øge hestens skridtlængde.
Versade og traversade, øger hestens bæring ved at hesten fører indvendige bagben (hestens ben ind i volten) mere ind under sig og den lægger derfor mere vægt tilbage på bagparten.
Rid volter i trav og galop, på en 20m volte til at begynde med, og inkluder spiraler både indad og udad. Da det hjælper med bøjning og hesten bliver løsgjort. Man kan også vælge at ride mindre og mindre ottetaller.
Husk at støtte hestens skuldre. Begynd med en god bøjning i skridt, inden du fortsætter til trav og galop. Men søg for at ved udførelsen af alle øvelserne med bøjning, at den ønskede bøjningsgrad opnås uden modstand, inden man fortsætter til næste niveau.